Wethouder Westra opent Open Monumentendag in café Otter met Poffert van Tante Til!

Zaterdagochtend 14 september om 10.00 uur start  Open Monumentendag met het thema ‘Plekken van Plezier’. Dit werd ‘ingeluid’ op 30 augustus  2019 door wethouder Hielke Westra van de gemeente Westerkwartier. Hierbij wordt  aangesloten op het jaarthema door de openingshandeling in het voormalig café Otter in Enumatil te laten plaatsvinden.Uit handen van voorzitter Arnold Bloem van stichting Open Monumentendag Westerkwartier ontving hij het programmaboekje voor de thema-avond op 12 september én voor de Open Monumentendag zelf op 14 september.

Meer dan 50 monumenten open hun deuren

Tot grote vreugde van de stichting Open Monumentendag Westerkwartier, die na de herindeling de organisatie voor haar rekening neemt, hebben zich meer dan 50 monumenten aangemeld, die hun deuren komende zaterdag open zetten voor het publiek. Elk jaar zitten er naast de relatief bekende monumenten ook enige ‘verborgen’ schatten tussen. Dit jaar verdient het voormalige café Otter extra aandacht!

Plekken van Plezier

Ieder jaar heeft de Open Monumentendag een thema. Dit jaar is het thema ‘Plekken van Plezier’. De secretaris van stichting Open Monumentendag Westerkwartier, Jur Engels, zei gelijk: “Leuke mogelijkheid om weer eens in huiskamercafé Otter te komen”. Tot zijn vreugde wilden de huidige eigenaren de familie Kremer van het huis waar dit mooie binnencafé gevestigd is hun deuren wel openen op 14 september!

Café Otter nu woonhuis

Op de zuidoosthoek van de brug in Enumatil staat het Rijksmonument. Het voormalige café Otter. Het gebouw is een Rijksmonument geworden vanwege het bijzondere interieur dat er is gehuisvest. De gelagkamer bevat een tapkast met toog. Schitterend, in alle eenvoud en met minimale afmetingen. Die minimale afmetingen zijn van belang bij de hedendaagse indeling. Swanny Kremer: “Let op: We laten het originele café natuurlijk zien, maar wel met onze bank erin. We wonen er namelijk!”.

Café Otter zeldzaamheid

Het café-interieur is van cultuurhistorisch belang en heeft zeldzaamheidswaarde omdat het één van de weinige nog bewaard gebleven café-interieurs uit het begin van de twintigste eeuw in Nederland is. Het is verder  van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid. Wethouder Westra is dan ook blij dat hij nog kan genieten van dit rijksmonument in privé-bezit! Ook alle andere monumenten heeft hij brede interesse in en hij hoopt en verwacht een grote opkomst bij alle monumenten en zal zelf zeker ook enige ‘verborgen’ schatten van het Westerkwartier bezoeken.

Café Otter bijna in stad Groningen

Eigenaar Swanny Kremer vertelde nog dat het interieur van het bruine café door de vorige eigenaar bijna was verkocht en zijn weg had gevonden naar de Groninger binnenstad. “Een Groningse kroeg was dan van interieur veranderd en Enumatil was dan een appartementencomplex ‘rijker’ geweest. Gelukkig greep het dorp in en is het nu een Rijksmonument rijker met een terecht trotse eigenaar.”

 


Wat speelt er nu ?

Title

Artist

Huidig programma

Kerkdienst

20:30 22:00