Mensen met visuele beperking kunnen zelfstandig stemmen in Noordenveld

Eerste gemeente in Noord-Nederland die dit mogelijk maakt

Op donderdag 23 mei zijn de Europese Parlementsverkiezingen in Nederland. De gemeente Noordenveld vindt het belangrijk dat iedereen die mag stemmen, dit ook zelfstandig kan doen. De gemeente maakt het tijdens deze verkiezingen voor mensen met een visuele beperking mogelijk om zelfstandig hun stem uit te brengen. Op het stembureau in het gemeentehuis in Roden komt een speciale ‘stem-mal’ met sound box. Wethouder Kirsten Ipema is om 10.30 uur bij het stembureau om een toelichting te geven op toegankelijke verkiezingen.

Enige gemeente in Noord-Nederland

Noordenveld is één van de 19 gemeenten in Nederland die deze mogelijkheid biedt. Burgemeester Klaas Smid: “Ik ben blij dat het gemeentehuis een laagdrempelig stembureau is, zodat iedereen gebruik kan maken van het stemrecht. Een goed gebruik in onze democratie.”

Met een kiezerspas kunnen ook mensen met een visuele beperking uit andere gemeenten in het gemeentehuis van Noordenveld komen stemmen.

Inventarisatie: hoe en waar stemmen mensen

Tijdens de afgelopen verkiezingen van maart heeft Noordenveld op alle stemlokalen een inventarisatie gedaan om te kijken hoe en waar inwoners met een visuele beperking in de gemeente stemmen. Wethouder Kirsten Ipema: “We hebben met de ervaringsdeskundigen van Toegankelijk Noordenveld besloten om het zelfstandig stemmen voor inwoners met een visuele beperking of leesbeperking mogelijk te maken. Na afloop evalueren we de verkiezingen en kijken we welke stappen we in de toekomst kunnen zetten.”

Hoe werkt het?

Het stemmen voor mensen met een visuele beperking werkt als volgt. Ter voorbereiding staan op de gemeentelijke website een gesproken kieslijst en handleiding. Het stembiljet wordt in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via de soundbox met koptelefoon krijgt de stemmer te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Op de mal zijn de partijen en kandidaten met voelbare cijfers en in braille aangegeven. Bij deze manier van stemmen wordt uiteindelijk ook het gewenste vakje rood gemaakt met een potlood.

Toegankelijke gemeente

Om naar het gemeentehuis te komen kunnen mensen gebruik maken van de bestaande vervoersregelingen. In het gemeentehuis komt een looproute die mensen met een visuele beperking kunnen volgen. De parkeerplaatsen voor het gemeentehuis worden vrijgehouden. De gemeente vraagt inwoners die – ondanks de inspanningen van de gemeente – het idee hebben toch niet zelfstandig te kunnen stemmen, om contact op te nemen. Medewerkers van de gemeente kijken dan of ze een oplossing op maat kunnen vinden.


Wat speelt er nu ?

Title

Artist

Huidig programma