Elsevier Weekblad kiest Niehove tot mooiste dorp van Nederland

Amsterdam, 1 oktober 2019.

Elsevier Weekblad heeft het Groningse Niehove verkozen tot mooiste dorp van Nederland. Het authentieke karakter van het dorp, dat 269 inwoners telt, is volgens de redactie en een panel van deskundigen uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Ook de ligging op een wierde in een fraai landschap, maakt Niehove volgens de jury tot een dorp van grote schoonheid.

Niehove, in de gemeente Westerkwartier, heeft in de ogen van de geraadpleegde deskundigen een oorspronkelijk, nagenoeg onaangetast dorpsgezicht met een karakteristiek stratenpatroon en een bijzonder dorpssilhouet. Volgens de deskundigen is het alsof ‘visuele knusheid en geborgenheid er zijn uitgevonden’.

Bij deze eerste verkiezing van ‘Mooiste dorp van Nederland’ heeft de redactie zich laten inspireren door vergelijkbare competities in het buitenland. Om tot een oordeel te komen, vroeg Elsevier Weekblad tal van regionale erfgoedinstellingen naar de visueel aantrekkelijkste dorpen in hun provincie. Vervolgens sprak een jury − bestaande uit de fotografen Reyer Boxem en Mischa Keijser, Theo Spek (hoogleraar landschapsgeschiedenis Rijksuniversiteit Groningen) en Arjan de Zeeuw (directeur Kennis en Advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) − zich uit voor Niehove als winnaar.


Wat speelt er nu ?

Title

Artist

Huidig programma

Hit Express

22:00 24:00